Wat is groene opvang?

  • In ons pedagogisch beleidsplan staan ‘groen’ en ‘natuurlijk’ centraal. Zo zorgen we ervoor dat de kinderen dagelijks veel buiten spelen en actief bezig zijn met natuurbeleving.

  • De buitenruimte biedt diverse mogelijkheden, zoals spelen, verstoppen, ontdekken en het verzorgen van dieren. De buitenruimte is verder ingericht met losse, natuurlijke materialen.

  • Onze gastouders bieden activiteiten aan zoals zaaien en oogsten, bijvoorbeeld in een moestuin of met kweekpotten.

  • Onze gastouders gaan er graag op uit en bezoeken boeren of imkers. Zo betrekken ze de kinderen nog meer bij het groene proces.

 

Een Gezond en Groen Beleid

Het pedagogisch beleid van ons gastouderbureau is gericht op het stimuleren van het kind in een natuurlijke omgeving, waarbij gezonde keuzes en een gezonde leefstijl centraal staan. Dit gebeurt op een speelse manier, waarbij de vier pedagogische basisdoelen uit de Wet Kinderopvang worden meegenomen. Door het bewust stimuleren van gezonde gewoonten, draagt de opvang actief bij aan het aanleren van gezonde vaardigheden.

Een Vertrouwd Dagritme

De gastouderopvang werkt met een dagelijks schema, waarbij routines in een herkenbare volgorde worden aangeboden. Doordat het kind weet wat er gaat gebeuren, creëert de gastouder een (emotioneel) veilige omgeving. Deze voorspelbaarheid ondersteunt niet alleen het fysiologische proces van het kind, maar bevordert ook een gezond evenwicht door aandacht te geven aan beweging, voeding en slaap.

Natuurlijke Omgang

De gastouder speelt in op de natuurlijke ontwikkeling van het kind en stimuleert de nieuwsgierigheid. Ze benadert het kind empathisch en voelt goed aan wat het nodig heeft. In plaats van het gedrag van het kind te sturen, biedt de gastouder ruimte voor zelfontdekking en begeleidt ze het kind bij het verkennen van de wereld om zich heen. Huilen wordt altijd serieus genomen, omdat de gastouder begrijpt dat dit het alarm van het kind is.

Binnen- en Buitenruimte

De opvang biedt zowel binnen als buiten een breed scala aan themagerichte activiteiten, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Er is voldoende ruimte voor (avontuurlijk) spel en experimenteren, inclusief risicovolle speelmomenten die het kind zelf mag ontdekken. Er wordt daarnaast bewust gekozen voor duurzame inrichting en speelgoed. Zowel de binnen- als buitenruimtes van de groene opvang zijn volledig rookvrij.

Buitenspelen

De gastouder ziet het belang van buiten spelen en zorgt dagelijks voor ruimte en tijd om naar buiten te gaan, ongeacht het weer. Of het nu gaat om een wandeling, een bezoek aan een park of natuur speeltuin, de gastouder zorgt voor regelmatig contact met de natuur.

Aandacht voor Groen en Dieren

In de groene gastouderopvang wordt het kind gestimuleerd om de buitenwereld te verkennen en respect te ontwikkelen voor de natuur. De gastouder heeft een (moes)tuin waar kinderen samen planten verzorgen, bloemen, bolletjes en groente planten. Dit bevordert een gezond eetgedrag en een positieve benadering van voedselkeuzes. Ook maakt de gastouder regelmatig uitstapjes naar bijvoorbeeld de kinderboerderij om kinderen kennis te laten maken met dieren.

Creativiteit met de Natuur

De gastouder werkt met natuurlijke materialen en biedt seizoensgebonden activiteiten aan die het kind stimuleren om zijn eigen spel en fantasie te ontwikkelen. Hierbij wordt er veel gebruik gemaakt van open-einde materialen. Recyclen en het maken van knutselwerkjes van ‘restproducten’ is een belangrijk onderdeel van de activiteiten, met oog voor een groene benadering.

Verantwoorde Voeding en Producten

De gastouder biedt zoveel mogelijk onbewerkte, natuurlijke voeding zonder kunstmatige toevoegingen zoals suiker of zout. Ze volgt het gezondheidsprotocol bij het bereiden en bewaren van het eten, en zorgt ervoor dat alles veilig is voor de kinderen. Deze zorgvuldigheid geldt ook voor de schoonmaak- en verzorgingsproducten die worden gebruikt.

Verantwoord Beeldschermgebruik

De gastouder maakt bewuste keuzes over de hoeveelheid en inhoud van beeldschermtijd. Ze zorgt voor een balans tussen digitale en fysieke activiteiten en betrekt het kind bij beide. Er is een reglement voor beeldschermgebruik, geïnspireerd door landelijke richtlijnen, en de gastouder stelt limieten in voor het gebruik. Ze houdt toezicht op de houding en afstand van het beeldscherm en is zich bewust van haar eigen voorbeeldfunctie.

Ouderbetrokkenheid

De gastouder stimuleert ouderbetrokkenheid door actief te communiceren over de dag van het kind, met korte informele gesprekken en het regelmatig sturen van foto’s en video’s. Tijdens contactmomenten komt het pedagogisch beleid naar voren, waarbij het dagprogramma en de ontwikkelingsstappen van het kind centraal staan.

Op verzoek van de ouders en de mogelijkheid van de gastouder kan het kind buiten slapen of in een draagzak gedragen worden tijdens de opvang.